Vulkanisme praktisch bekeken


Ik kwam vorige week een leuke praktische opdracht tegen over vulkanisme. In een soort van knutselboekje zag ik allerlei werkvormen die verband houden met verschillende aardrijkskundige onderwerpen. Bij dit project maken de leerlingen een schaalmodel van een actieve vulkaan. Als eerste moeten ze een stuk kippegaas zodanig vervormen dat er een berglandschap met een vulkaankrater ontstaat. Dit stuk kippegaas wordt op een stuk stevig karton of houten plank bevestigd. Met papier-marche (behangplaksel met krantensnippers) moet het gaas vervolgens in minimaal 3 lagen bedekt worden. Laat het bouwwerk vervolgens goed drogen. Wanneer het geheel droog is, kan het geschilderd worden. De hellingen van de vulkaan grijs, het omringende landschap groen. Met coacktailprikkers kunnen huisjes, boompjes en dergelijke toegevoegd worden.

Nadat het schaalmodel klaar is, is het tijd om de vulkaan daadwerkelijk te laten borrelen. In de krater moet daarvoor een bakje of een klein klaasje o.i.d. geplaatst worden. Met een klein beetje zuiveringszout en een paar theelepels azijn wekken de leerlingen een borrelende krater op. Uit de krater stroomt schuim naar beneden. Eventueel kunnen de leerlingen met klei nog enkele dammetjes maken, zodat de “lavastromen” goed gekanaliseerd door het landschap gaan.

Een leuke opdracht voor de basis- en kaderleerlingen. Op deze manier kan het vak Mens & Maatschappij ook nog eens op een goede manier samenwerken met de mensen van het vak handvaardigheid. De leerlingen leren praktisch na te denken over de lavastromen die ontstaan. Bovendien is het natuurlijk een kunst om een mooie vulkaan op schaal te maken!

Plaats een reactie